среда, 14. август 2013.

Dijatonska Harmonika

Dijatonska harmonika napravljena je jos rane 1800-te godine. Ta prva dijatonska harmonika imala je samo jedan red od deset dugmica u desnoj ruci.

Glavna karakteristika dijatonske harmonike je u tome sto ona sa 10 dugmica proizvodi 20 tonova. Kako? Glavni princip dijatonse harmonike, za razliku od hromatske je da ona na otvaranje i na zatvaranje ne daje isti ton. Dakle, na otvaranje je jedan ton, a na zatvaranje drugi bas kao princip usne harmonike.



Dijatonska harmonika sa jednim redom
Jednoredna dijatonska harmonika, ili melodija, je karakteristicna za nemacko podrucje."Nemacki stil", ima samo deset dugmica u jednom redu. Posto je dijatonska harmonika, ima na raspolaganju dvadeset tonova (deset na otvaranje i deset na zatvaranje). Takodje ima i dva dugmeta u basu (levoj ruci) koji su takodje dijatonski i daju dva osnovna i dva akordska basa.

Slika




Dijatonska harmonika sa dva reda
Poreklo dvoredne dijatonske harmonike nije otkriveno, zna se da je odnos izmedju prvog i drugog reda polustepen ili kvarta. Ona moze da svira sve note iz hromatske skale.

Slika




Dijatonska harmonika sa tri reda
Troredna dijatonska harmonika je vrlo slicna dvorednoj dijatonskoj harmonici sa trecim redom tonova visih za polustepen ili kvartu od tonova drugog reda. U basu moze imati cak i vise od dvanaest tonova.

Slika




Dijatonska harmonika se danas najcesce koristi u folk ili dens grupama, pre svega zbog specificne boje tona, jednostavnosti koriscenja i niske cene. To je cini jednom od najpoznatijih tipova harmonike u svetu.

Izvor:Wikipedia

Нема коментара:

Постави коментар